معاون وزیر ارتباطات و فناوری در اولین نشست هم‌اندیشی پژوهشکده نوین شهر معنوی مشهد،اظهار کرد:سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی کشورهای اسلامی (آیسسکو) که به نوعی یونسکو کشورهای اسلامی قلمداد می‌شود، با هدف توسعه و پیشرفت کشورهای اسلامی چهار محور اساسی میراث و هویت، تنوع فرهنگی، گفت‌وگوی تمدن‌ها و فناوری و انتقال اطلاعات را بر اساس هویت جوامع اسلامی مورد نظر قرار داده است.

وی با بیان اینکه این سازمان به دنبال برجسته سازی توانمندی‌ها و استعدادهای کشورهای مسلمان است، افزود :در ادامه برنامه‌های این سازمان شهر مشهد در سال ۲۰۱۷ به عنوان پایتخت معنوی جهان اسلام انتخاب شده و اجلاس جهانی کشورهای اسلامی نیز در آن سال در مشهد برگزار خواهد شد.

رییس هیات موسس پژوهشکده ثامن ادامه داد:  پژوهشکده دو پروژه مهم را دنبال می‌کند که یکی طرح توسعه بافت پیرامون حرم مطهر رضوی و دیگری هوشمندسازی شهر مشهد است.

وی ادامه داد: از مدتی قبل مدیریت منطقه ثامن مشهد با توجه به نیاز در امر پژوهش، بر آن شد از مجموعه ای از متخصصان برای مشورت و هم فکری دعوت به عمل آورد و پس از بررسی‌ها نتیجه بر آن شد کارگروهی با حضور نخبگان در قالب پژوهشکده تخصصی راه‌اندازی شود و این مهم با مشارکت دانشگاه صنعتی شریف انجام شد.

جهانگرد مهمترین اقدام در فاز اول فعالیت‌های پژوهشکده را انسجام دادن به گروه‌های مطالعاتی حول محور شهر مقدس مشهد عنوان کرد و اظهار کرد : از همه پژوهشگران و نخبگان شهر مشهد میخواهیم  به مدد این مرکز علمی بیایند.

رییس پژوهشکده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور نیز در این مراسم گفت: تاکنون به دفعات در مورد معماری اسلامی سخن‌ها گفته شده و در برنامه‌های پنج ساله هم بر معماری و شهرسازی اسلامی تاکید شده است، اما متاسفانه هنوز تعریف درستی از این واژه در دست نیست و ابهام فراوانی در خصوص آن مطرح است.

بهشتی افزود: حتی صاحب‌نظران در این زمینه به اجماع نرسیده‌اند، و در واقع اصطلاح شهرسازی اسلامی ما را یاد چیزی نمی‌اندازد و معنایی را در ذهن ما تداعی نمی‌کند.

وی با اشاره به اینکه تمام معماری سنتی و اسلامی در شهرهای ما به دست خودمان تخریب و با معماری مدرن جایگزین شده است، اظهارکرد:  پایتخت جهان اسلام شدن فرصتی است برای مشهد و کشور، تا به صلاح امور مبادرت ورزیم و تا جایی که می‌توانیم همه نیازهای شهر فرهنگی معنوی را بسازیم.

در  پایان این نشست پژوهشکده معنوی ثامن با حضور  نصرالله جهانگرد، رییس هییت موسس پژوهشکده و معاون وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، ربیعی عضو هییت موسس پژوهشکده و رییس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف، سیدمحمد بهشتی، عضو هییت موسس پژوهشکده و رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دکتر پیروز حناچی معاون وزیر و رییس شورای عالی شهرسازی و معماری و دکتر حسن بلخاری عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افتتاح شد .
این پژوهشکده دارای چهار گروه پژوهشی در زمینه ‌های معماری و شهرسازی، ICT و هوشمندسازی شهری، فرهنگی، اجتماعی و اقتصاد شهری و همچنین دارای ۹ بخش و کارگروه‌های تخصصی پژوهشی است و فعالیت‌های خود را از دیروز  آغاز کرد.
پژوهشکده ثامن در خیابان سناباد مشهد واقع شده است.