رویداد بین‏ المللی مشهد 2017

  • چاپ
  • ایمیل
  • دسته : اصلی ,
  • منتشر شده در :
  • آخرین به روز رسانی در :

آیسسکو سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی است که از سال ۱۹۷۹ فعال است. مقر این سازمان که 57 کشور اسلامی از جمله جمهوری اسلامی ایران در آن عضویت دارند در شهر رباط کشور مغرب قرار دارد. آیسسکو که به منظور هماهنگی، گسترش تعامل و همکاری های آموزشی، علمی و فرهنگی با الهام از اهداف و تعالیم اسلام میان کشورهای اسلامی فعالیت می‏ کند، دو دفتر منطقه ای در شارجه و تهران نیز دارد. هم چنین سازمان آیسسکو با ۱۱۴ سازمان تخصصی و مؤسسات وابسته به سازمان ملل، سازمان های بین المللی منطقه‏ ای، سازمان های غیردولتی و مؤسسات دانشگاهی قرارداد همکاری منعقد کرده است. اتحادیه دانشگاه های جهان اسلام زیر مجموعه این سازمان محسوب می‏ شود.
بنا بر اطلاعاتی که دفتر نمایندگی آیسسکو در ایران در اختیار قرار داده است، مهم ترین محورهای فعالیت‏ های آیسسکو در ۴ حوزه «میراث، هویت فرهنگی اسلامی و الزامات جهانی شدن»، «تنوع فرهنگی برای ترویج خلاقیت و رسیدن به توسعه پایدار»، «گفت و گو و اتحاد تمدن ‏ها در روابط منطقه ‏ای و بین‏ المللی» و «فناوری اطلاعات و ارتباطات در خدمت توسعه پایدار در جهان اسلام» تقسیم ‏بندی شده است.
برنامه آیسسکو برای تعیین پایتخت فرهنگی جهان اسلام، با افزون بر یک میلیارد نفر جمعیت و ۳۱ میلیون کیلومترمربع مساحت با تأکید بر احیا، معرفی و توسعه میراث امت اسلامی از سال ۲۰۰۱ میلادی با انتخاب مکه مکرمه به عنوان نخستین پایتخت فرهنگی جهان اسلام آغاز شد و از آن سال تاکنون 27 شهر از کشورهای جهان اسلام این عنوان را برای یک سال به‏خود اختصاص داده ‏اند. انتخاب «مشهد» به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام یکی از مصوبات اجلاس سال 2010 سازمان آیسسکو در باکو بوده است. در این اجلاس برای تعیین پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال‏های 2015 تا 2024 میلادی تصمیم ‏گیری و مقرر شد در سال 2017 میلادی (دی‏ماه 1395 تا دی‏ماه 1396) مشهد، عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام را در میان کشورهای آسیایی غیرعرب داشته باشد.
متأسفانه اطلاعات دقیقی از گزارش عملکرد پایتخت ‏های فرهنگی جهان اسلام وجود ندارد و برای رسیدن به پاسخ این سؤال حتی پایگاه اطلاع رسانی آیسسکو و دفتر نمایندگی آیسسکو در تهران نیز اطلاعات دقیقی ارائه نداده است. البته بر اساس اطلاعات پراکنده ‏ی به دست آمده، شهرهای پایتخت فرهنگی تاکنون تلاش کرده ‏اند برنامه ‏هایی را با رویکردهای متنوع فرهنگی و هنری به اجرا برسانند؛ برنامه‏ هایی که محور اصلی آن‏ها معرفی ظرفیت ‏های شهرها و پیشینه فرهنگ و تاریخی آن‏ها بوده است.
شهر مقدس مشهد، به عنوان قلب تپنده ‏ی جهان شیعی، شرایط منحصر به ‏فردی را از نظر موقعیت مکانی و جغرافیای انسانی داراست و علاوه بر برخورداری از عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017 میلادی میزبان اجلاس جهانی آیسسکو نیز خواهد بود که این موضوع فرصت مناسبی را برای معرفی شدن بیش از پیش مشهد و فرهنگ ناب شیعی در گستره جهان اسلام فراهم می ‏آورد.
پژوهشکده ثامن مبتنی بر اهداف عالیه خود ضروری می ‏داند با توجه به نزدیکی این رویداد جهانی و در راستای تقویت پایگاه نظری اقدامات اجرایی، از هم‏گرایی اندیشه و ظرفیت نخبگان ملی و بومی، جهت دستیابی به مدل تئوری از طریق یک فرآیند پژوهشی مدون، بهره ‏گیری لازم را به ‏عمل آورد.