گزارشی از نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر

  • چاپ
  • ایمیل
  • دسته : اصلی گروه اقتصاد شهری ,
  • منتشر شده در :
  • آخرین به روز رسانی در :

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده ثامن، شنبه یازدهم دی ماه نهمین نشست "مشهد در مسیر توسعه" به همت گروه اقتصاد شهری این پژوهشکده برگزار شد. در این نشست دکتر مرتضی جعفرزاده، معاونت اقتصادی شهرداری ثامن مشهد به ارائه ای در باب «گزارشی از نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر» پرداخت. جعفرزاده معتقد است با وجود گذشت بیست و چهار سال از آغاز اجرای طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر همچنان نارضایتی‌ها از این طرح ادامه دارد و مداخلات گسترده و اشکالات متعددی که در طرح وجود داشت موجب بازنگری در طرح و استراتژی‌های اصلی آن از جمله شیوه‌های تامین مالی شد.

وی در توضیح طرح تراز صفر دربافت آن را چنین تعبیر می کند که طرح خودگردان باشد و هزینه‌های خودش را از درآمدهایی مثل صدور پروانه‌ها تامین کند. وی در همین راستا می افزاید: طرح خازنی برای خیابان‌های منتهی به حرم ۵۰۰‌ درصد تراکم تجاری پیش‌بینی کرده بود ولی هیچ‌کدام از خیابان‌های شیرازی، نواب و طبرسی از این پتانسیل استفاده نکردند؛ چراکه این ظرفیت ۵۰۰‌ درصدی نتوانست سرمایه‌گذاران را به سرمایه‌گذاری مجاب کند. الان مهم‌ترین بحث شیوه‌های تامین مالی و مشارکت بخش خصوصی است که بخش خصوصی خیلی وارد پروژه‌های ما نشد. اکثرا بانک‌ها، نهادها و شبه‌دولتی‌ها وارد شدند. انتشار اوراق مشارکت، منابع حاصل از صدور پروانه‌های ساختمانی و استفاده محدود از منابع دولتی از ایرادات این طرح است. در همه جای دنیا منابع دولتی برای بهسازی و نوسازی به کار گرفته می‌شود.

جعفرزاده در باب عدم وجود مشارکت در این طرح نیز بر این باور است که از دلایل متعددی ناشی می شود؛ از جمله اینکه فقط همان سرپناه را داشتند و منابع مالی مازادی نداشتند، شش دانگ ملک مال خودشان بود و مشارکت در پروژه‌ای که بخشی از آن مال آن‌ها می‌شد توجیه اقتصادی برای آن‌ها نداشت، اکثرا سنین بالا داشتند و مشارکت‌پذیر و ریسک‌پذیر نبودند. مثلا کسانی که ملکشان را وارد مشارکت می‌کنند، اگر ۱۰۰‌تومان می‌آورند ۱۲۰ تومان به او بدهیم یعنی ۲۰درصد اضافه ارزش به آن‌ها بدهیم.

اوراق مشارکت موجود در این طرح دیگر موضوع مورد اشاره معاون اقتصادی شهرداری ثامن مشهد بود وی در همین باره تاکید کرد که قریب به هزار و 270 میلیارد تومان در این طرح اوراق مشارکت فروخته شده و افزود: ۶‌هزار و ۳۰۰‌پلاک از ۹‌هزار پلاکی که در این منطقه باید خریداری می‌شد، یعنی حدود ۷۰درصد پلاک‌ها را خریداری کردیم. کل پلاک‌های منطقه ۱۳‌هزار پلاک است که بقیه در محدوده دخالت‌های غیرمستقیم است.