نخستین نشست هم‌اندیشی شهر معنوی ثامن در مشهد برگزار شد

  • چاپ
  • ایمیل
  • دسته : اصلی ,
  • منتشر شده در :
  • آخرین به روز رسانی در :

خبرگزاری ایکنا- شنبه 26 اردیبهشت 1394 08:35 شماره خبر : 3303969

گروه اجتماعی: نخستین نشست هم‌اندیشی شهر معنوی ثامن ۲۵ اردیبهشت‌ماه با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان در مشهد برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، نخستین نشست هم‌اندیشی شهر معنوی ثامن با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان 25 اردیبهشت‌ماه در مشهد برگزار شد.

در این مراسم کلیپ‌هایی از جمله بخشی از فیلم ولایت عشق، بافت شهری مشهد در زمان طاغوت 1304 الی 1357، احداث زیرگذر حرم مطهر، رشد چشمگیر زائران، مشهد دومین شهر مذهبی،راه اندازی خطوط مترو و صلوات خاصه علی بن موسی الرضا(ع) برای حاضران پخش شدند.

 

داشتن پایتخت فرهنگی جهان اسلام؛ مستلزم ترویج فرهنگ رضوی

در این نشست محمدحسن واحدی، معاون هماهنگی امور زائران استانداری خراسان رضوی، داشتن پایتخت فرهنگی جهان اسلام را مستلزم ترویج فرهنگ رضوی دانست، گفت: باید سعی کنیم این فرهنگ در زندگی مردم و در رگ‌های جامعه نفوذ کند.

وی با بیان اینکه مدل اجرایی پایتخت فرهنگی را در اختیار نداریم، افزود: مدل معماری اسلامی مدون و اجرایی در دسترس نیست و برای آینده باید مدل معماری شهرسازی مطلوب در دانشگاه‌ها تدوین و بازنگری شود.

معاون استاندار خراسان رضوی، طراحی پایتخت معنوی جهان اسلام را یک حرکت جمعی دانست و اظهار کرد: این مسئله مدیریت اجرایی دولت و مشارکت نخبگان را می‌طلبد که با وجود زمان کم تعجیل در اقدامات عملیاتی ضروری خواهد بود.

واحدی با استناد به برنامه پنجم توسعه، عنوان کرد: مطالعات کمی و کیفی زیارت در استان خراسان رضوی در هفت بخش انجام شده و در مرحله تحلیل‌گیری توسط مشاوران است.

وی در پایان یادآور شد: معاونت هماهنگی امور زائران استانداری خراسان رضوی آمادگی خود را برای اجرای برنامه‌های مورد توافق با پژوهشکده جهت اجرای مناسب برنامه‌های پایتخت معنوی جهان اسلام در سال 2017 اعلام می‌کند.

همچنین سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در این هم‌اندیشی، گفت: متأسفانه به دفعات متعدد تاکنون در مورد معماری اسلامی سخن‌ها گفته شده و در برنامه‌های پنج ساله نیز بر معماری و شهرسازی اسلامی تأکید شده است.

وی با ابراز تأسف از اینکه هنوز تعریف درستی از این واژه در دست نیست و ابهام فراوانی در این زمینه وجود دارد، افزود: حتی صاحب‌نظران در این زمینه به نتیجه‌ای نرسیده‌اند و متأسفانه شهرسازی اسلامی ما را یاد چیزی نمی‌اندازد و معنایی را در ذهن ما تداعی نمی‌کند.

 

فاصله از معماری اسلامی به دلیل مدرنیته شدن جامعه امروز

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور با اشاره به اینکه از مبعث رسول مکرم اسلام(ص) تا امروز، زندگی ایرانیان مبتنی بر دین‌ورزی بوده است، بیان کرد: متأسفانه مدرنیته شدن جامعه امروزی موجب شده از داشته‌های خود و معماری اسلامی فاصله بگیریم.

سپس پیروز حناچی، دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور داشتن چشم‌انداز و هدف را قدم نخست برای رسیدن به یک نقطه مشخص عنوان کرد و گفت: امروز اصلی‌ترین اتفاق در بافت شهر این است که هویت‌هایمان را تبدیل به فرصت نکردیم حتی متأسفانه شاهد هستیم از بافت قدیمی شهرهای مشهد و طوس چیزی باقی نمانده و حتی آثار بافت تاریخی نیز تخریب شده است.

 

نبود چشم‌انداز مشترک؛ بزرگ‌ترین مشکل شهر مشهد

دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور با ابراز تأسف از اینکه در اوضاع امروز نمی‌توان امیدی به دستیابی به چشم‌انداز مشترک داشت، بیان کرد: نبود چشم‌انداز مشترک برای پایبندی تمام گروه‌های ذی‌نفع بزگ‌ترین مشکل مشهد است.

حناچی با اشاره به اینکه در همه جای ایران اگر آجری روی آجر گذاشته شود باید از کمیسیون ماده 5 تأییدیه گرفته شود، بیان کرد: متأسفانه این موضوع در منطقه ثامن منقطع شده که تلاش خواهیم کرد تا یکپارچه‌سازی صورت گیرد.

وی بیان کرد: در گذشته 85 درصد سرمایه‌گذاری‌های شهرسازی استان در مشهد انجام می‌گرفت که این امر موجب شد تا معضلات متعددی از جمله حاشیه‌نشینی به وجود آید، این معضلات زیبنده یک شهر جهانی نیست.

حسن بلخاری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در این نشست با اشاره به اینکه آیسسکو هیچ برداشتی از پایتخت فرهنگی ندارد، گفت: تنها هدف آیسسکو معرفی شهرهای جهان اسلام به دنیا است که هر چند برای ما مغتنم بوده ولی ما را راضی نمی‌کند.

وی با بیان اینکه باید ویژگی‌های مناسبی برای پایتخت فرهنگی احیا شود، افزود: وقتی شهری نمونه معرفی می‌شود که ویژگی‌هایی در بستر تاریخ داشته باشد بنابراین صرفا هویت فرهنگی ملاک نیست لذا ضروری اس پژوهشکده در این موضوعات کار کند و تحقیقات خود را در اختیار آیسسکو قرار دهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مشهد در کنار مکه و مدینه جزو زائرپذیرترین شهرهای دنیا به شمار می‌رود، بیان کرد: سازمان ملل از ما تعریف شهر اسلامی را خواسته که باید این تعریف را ما مشخص کنیم و به دنبال تفاوت های شهر مشهد با سایر شهرهای مذهبی جهان باشیم.

بلخاری با اشاره به اینکه در سال 1983 برای اولین بار و در اروپا، شهر آتن پایتخت معنوی فرهنگی اروپا معرفی شد و بعد پاریس و برلین که در فرهنگ اروپا نقش داشتند، عنوان کرد: یکی از دلایل اروپا برای نامگذاری پایتخت معنوی فرهنگی، مسئله اقتصاد بوده است.

در ادامه این نشست هم اندیشی نصراله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات و فناوری کشور با بیان اینکه سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی کشورهای اسلامی(آیسسکو) به نوعی یونسکوی کشورهای اسلامی قلمداد می‌شود، گفت: این سازمان با هدف توسعه و پیشرفت کشورهای اسلامی چهار محور اساسی میراث و هویت، تنوع فرهنگی، گفت‌و‌گوی تمدن‌ها و فناوری و انتقال اطلاعات را بر اساس هویت جوامع اسلامی مورد نظر قرار داده است.

وی افزود: بنابراین این سازمان به دنبال برجسته‌سازی توانمندی‌ها و استعدادهای کشورهای مسلمان است که یکی از برنامه‌های آن معرفی مشهد به عنوان پایتخت معنوی جهان اسلام در سال 2017 است که اجلاس جهانی کشورهای اسلامی نیز در آن سال در مشهد برگزار خواهد شد.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری کشور با اعلام اینکه این پژوهشکده دو پروژه مهم را دنبال می‌کند، عنوان کرد: از جمله این پروژه‌ها می‌توان طرح توسعه بافت پیرامون حرم مطهر رضوی و هوشمندسازی شهر مشهد را نام برد.

مچنین محمد سهیلی، عضو شورای اسلامی شهر مشهد با بیان اینکه موضوع انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017 می‌تواند به عنوان یک فرصت مورد بهره‌برداری قرار گیرد، گفت: موضوعاتی همچون شهر اسلامی، اخلاق و فرهنگ اسلامی در این سال نیز باید مورد توجه باشد.

وی با ابراز تأسف از اینکه هنوز رویکرد درستی از تحقق شهر اسلامی نداریم، افزود: هنوز مشهد نتوانسته است مناسبات یک جهان شهر اسلامی را با جهان اسلام برقرار کند با وجود اینکه در سال 2017 به عنوان پایتخت فرهنگی انتخاب خواهد شد.

عضو شورای اسلامی شهر مشهد اظهار کرد: وقتی تراز مالی صفر برای بافت پیرامونی حرم در نظر گرفته شده و اعتبار ملی ندارد، نباید برای انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017 انتظار سرمایه‌‌گذاری ملی را داشت.

سهیلی در پایان یادآور شد: شهرداری و شورای شهر مشهد به طور ویژه تحقق زیرساخت‌‌های لازم را در دستور کار قرار داده‌اند که حاصل آن تاکنون ایجاد یک ستاد در شهرداری مشهد بوده است.

یادآور می‌شود، در پایان این نشست هم‌اندیشی، پژوهشکده شهر معنوی ثامن در مشهد افتتاح شد.