خبرگزاری ایکنا- شنبه 26 اردیبهشت 1394 10:18 شماره خبر : 3303980
گروه اجتماعی: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بلخاری با بیان اینکه متأسفانه تاکنون شهرهایی که به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شدهاند ویژگیهای لازم را نداشتهاند، عنوان کرد: مشهد میتواند منشأ تدوین اساسنامه پایتخت فرهنگی جهان اسلام باشد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، حسن بلخاری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در نخستین نشست هماندیشی نوین شهر معنوی ثامن که 25 اردیبهشتماه در مشهد برگزار شد، گفت: یکی از ویژگیها و هویتهای فرهنگی این کلان شهر مذهبی حضور میلیونی زائران در مشهد است که باید در سال 2017 به جهان عرضه شود.
با اشاره به اینکه آیسسکو هیچ برداشتی از پایتخت فرهنگی ندارد، گفت: تنها هدف آیسسکو معرفی شهرهای جهان اسلام به دنیا است که هر چند برای ما مغتنم بوده ولی ما را راضی نمیکند.
وی با بیان اینکه باید ویژگیهای مناسبی برای پایتخت فرهنگی احیا شود، افزود: وقتی شهری نمونه معرفی میشود که ویژگیهایی در بستر تاریخ داشته باشد بنابراین صرفا هویت فرهنگی ملاک نیست لذا ضروری است پژوهشکده در این موضوعات کار کند و تحقیقات خود را در اختیار آیسسکو قرار دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مشهد در کنار مکه و مدینه جزو زائرپذیرترین شهرهای دنیا به شمار میرود، بیان کرد: سازمان ملل از ما تعریف شهر اسلامی را خواسته که باید این تعریف را ما مشخص کنیم و به دنبال تفاوت های شهر مشهد با سایر شهرهای مذهبی جهان باشیم.
بلخاری با اشاره به اینکه در سال 1983 برای اولین بار و در اروپا، شهر آتن پایتخت معنوی فرهنگی اروپا معرفی شد و بعد پاریس و برلین که در فرهنگ اروپا نقش داشتند، عنوان کرد: یکی از دلایل اروپا برای نامگذاری پایتخت معنوی فرهنگی، مسئله اقتصاد بوده است.
وی اظهار کرد: با انتخاب یک شهر به عنوان پایتخت فرهنگی فرصتی به شهرهای این کشور داده میشود تا ظرفیتهای فرهنگی خود را تبلیغ کنند که مباحث اقتصادی و جذب سرمایهگذار یکی از این اهداف به شمار میرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: آیسسکو با توجه به این مسئله، انتخاب پایتخت فرهنگی جهان اسلام را کلید زد و تاکنون شهرهای بسیاری به این عنوان انتخاب شدهاند، که بر این اساس مشهد میتواند به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017، ظرفیتهای فرهنگی خود را به مدت یک سال به جهان عرضه کند.
بلخاری با بیان اینکه متأسفانه تاکنون شهرهایی که به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شدهاند ویژگیهای لازم را نداشتهاند، عنوان کرد: مشهد میتواند منشأ تدوین اساسنامه پایتخت فرهنگی جهان اسلام باشد تا با تدوین این اساسنامه، ویژگیهای انتخاب شهرها برای این عنوان مشخص شود.