خبرگزاری تسنیم- ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۴- شناسه خبر: 741178
خبرگزاری تسنیم: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: اساسنامه پایتخت فرهنگی جهان اسلام تدوین شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهد مقدس، حسن بلخاری در نشست هماندیشی پژوهشکده شهر معنوی ثامن اظهار داشت: بهنظر من آیسسکو هیچ برداشتی از پایتخت فرهنگی ندارد و تنها هدف آن معرفی شهرهای جهان اسلام به دنیا است که هرچند برای ما مغتنم است اما ما را راضی نمیکند.
وی تأکید کرد: این انتخاب میتواند منشأ تدوین اساسنامه پایتخت فرهنگی جهان اسلام باشد و باید ببینیم ویژگیهای مناسب برای پایتخت فرهنگی چیست، و اگر این ویژگیها را نداریم باید آنها را احیا کرد تا به آن شاخصها برسد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با ابراز اینکه وقتی شهری برای نمونه و معرفی انتخاب میشود قطعاً ویژگیهایی داشته است که ممکن است در بستر تاریخ بوده باشد، ادامه داد: صرفاً هویت فرهنگی ملاک نیست. پژوهشکده باید در این موضوعات کار کند و تحقیقات خود را در اختیار آیسسکو قرار دهد.
بلخاری با یادآوری "سازمان ملل از ما تعریف شهر اسلامی را خواسته است و باید این تعریف را ما مشخص کنیم" گفت: باید ببینیم مشهد چه تفاوتهایی با سایر شهرهای مذهبی جهان دارد، در حالی که این شهر کنار مکه و مدینه زائرپذیرترین شهرهای دنیاست.
وی تردد 25میلیون زائر در مشهد را مورد توجه قرار داد و گفت: در سدههای مختلف این شهر مرکز ترویج علم و معرفت بوده که به نجف منتقل شده و میتواند احیا شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بیان کرد: در سال 1983 برای اولین بار و در اروپا، شهر آتن پایتخت معنوی فرهنگی اروپا معرفی شد و بعد پاریس و برلین که در فرهنگ اروپا نقش داشتند.
بلخاری گفت: یکی از دلایل اروپا برای این نامگذاری اقتصاد بوده است. لذا در جهان اسلام هم از 2005 هرسال سه شهر بهعنوان پایتخت فرهنگی معنوی انتخاب میشود و باید در راستای معرفی ظرفیتهای کشور خود با کمک پژوهشکده و نهادهایی چون آستان قدس رضوی اهتمام ورزید.