روزنامه مردم سالاری- ویژه نامه هفتگی خراسان رضوی- هفته سوم مهر 1394- شماره 24
استاد مطالعات مذهبی دانشگاه ویرجینیای آمریکا در سومین نشست تخصصی « مشهد؛ پایتخت فرهنگی جهان اسلام » پژوهشکده ثامن، مشهد را فاقد شاخص های یک شهر مقدس و دینی دانست.
به گزارش مردم سالاری، پروفسور عبدالعزیز ساشادینا، در این نشست گفت: به رغم وجود حرم مطهر رضوی ساختار و معماری شهر مشهد با شاخصهای یک شهر مقدس و مذهبی تناسبی ندارد.
وی افزود: ترکیب حرم مطهر رضوی با برج های سبک غربی که اطراف آن را فراگرفته اند، بی تناسب و ناهمگون است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: معماری و ساخت و ساز در شهر مشهد باید به گونه ای باشد که با شاخص های معماری یک شهر سنتی و مقدس همخوانی داشته باشد.
پروفسور ساشادینا گفت: مشهد شهری است که خصوصیات و ساختار یک شهر مدرن و پیشرفته را دارد و همه تسهیلات و تجهیزات یک زندگی مدرنیته در آن فراهم شده است اما در این فضا مردم با فرهنگ اصیل و سنت خود فاصله گرفته اند.
وی افزود: برای تنظیم زندگی، وجود انسجام و نظم در یک شهر بسیار حایز اهمیت است و یک شهر خوب باید چهار نیاز اساسی انسان برای زندگی از جمله نیازهای اجتماعی، فیزیکی، روانی و معنوی را تامین کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: داشتن ارتباط مطلوب با مردم در یک فضای امن، تامین نیازهای جسمی و فیزیکی، تامین آرامش روحی و روانی فرد و ایجاد محلی برای ارتباطات معنوی در یک شهر خوب لازم است.
وی اظهار کرد: انسان مدرنیته در شرایط امروز جهان بسیار تنهاست لذا باید ساختار شهر و ملزومات آن از جمله بوستان، تفرجگاه و امثال آن به گونه ای باشد که فضای آرامش بخش و مفرحی را برای مردم فراهم کند.
استاد مطالعات مذهبی دانشگاه ویرجینیای آمریکا گفت: اینکه چگونه نیازهای درونی انسان را به سوی مسیر درست هدایت کنیم و شهروندان را از منفی نگری به سوی مثبت اندیشی سوق دهیم، مساله مهمی است که باید مورد توجه شهردار و مدیریت شهری قرار گیرد.
وی افزود: در شهر مشهد فقر و بیکاری و فاصله طبقاتی وجود دارد که شایسته شهر حضرت امام رضا )ع( نیست و در شهر امام هشتم )ع( از برکات وجودی ایشان، باید همگان از رفاه نسبی برخوردار باشند.
وی بیان کرد: شهر مشهد از نظم و ترتیب لازم برخوردار نیست، قوانین شهری به خوبی رعایت نمی شوند و مردم قانون شکنی بسیار می کنند در حالی که پایتخت معنوی باید محل نظم، قانون و رعایت اخلاقیات باشد.
ساشادینا گفت: مسلمانان معتقدند که معنویت با اخلاقیات درهم تنیده است لذا نیاز معنوی فرد در یک شهر مقدس با وجود حرم مطهر رضوی و رعایت اخلاقیات از سوی مجاوران بارگاه امام هشتم )ع( باید تامین شود.
استاد دانشگاه ویرجینیای آمریکا افزود: ضعف اخلاقیات، قانون شکنی، نبود نظم در شهر، معماری نامتناسب با فرهنگ مردم و فاصله طبقاتی بین اقشار جامعه شهری برازنده مشهد که با وجود حرم مطهر رضوی می تواند پایتخت معنوی جهان اسلام باشد نیست.
وی ضمن انتقاد از شهرداری به دلیل اهمیت ندادن به مقوله شهروندی در مشهد گفت: در مشهد شهروندی خیلی ضعیف است و به ماشینها بیشتر از شهروندان و معنویات مورد نیاز آنها توجه می شود. در خیابانهای شهر بیشتر خط های عابر پیاده بر اثر آفتاب و مرور زمان کم رنگ شده و مشخص نیستند.