خبرگزاری ایرنا- 15/07/1394
استاد مطالعات مذهبی دانشگاه ویرجینیای آمریکا گفت: به رغم وجود حرم مطهر رضوی ساختار و معماری شهر مشهد با شاخص های یک شهر مقدس و مذهبی تناسبی ندارد.
پروفسور عبدالعزیز ساشادینا سه شنبه شب در نشستی با عنوان مشهد 2017 در پژوهشکده ثامن مشهد افزود: ترکیب حرم مطهر رضوی با برج های سبک غربی که اطراف آن را فراگرفته اند، بی تناسب و ناهمگون است.
وی اظهار کرد: معماری و ساخت و ساز در شهر مشهد باید به گونه ای باشد که با شاخص های معماری یک شهر سنتی و مقدس همخوانی داشته باشد.
وی گفت: برای ایجاد تناسب در ساخت و سازهای یک شهر سنتی – مدرن نیاز به روانشناسان معماری داریم تا با بهره گیری از دانش آنان ترکیب درستی از ساختار شهر متناسب با فرهنگ و سنت مردم آن بسازیم اما بهره گیری از متخصصان این رشته در ساخت و سازها همواره از سوی مدیران شهری مورد غفلت قرار گرفته است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: چالش اصلی در ایجاد یک معماری درست در شهر این است که چگونه مدرنیته را با فرهنگ سنتی تطبیق دهیم که در این زمینه روانشناسان معماری راهگشا هستند.
پروفسور ساشادینا گفت: مشهد شهری است که خصوصیات و ساختار یک شهر مدرن و پیشرفته را دارد و همه تسهیلات و تجهیزات یک زندگی مدرنیته در آن فراهم شده است اما در این فضا مردم با فرهنگ اصیل و سنت خود فاصله گرفته اند.
وی افزود: در توسعه یک شهر به جنبه های شهرسازی توجهی نمی شود زیرا شهرسازی در ابتدا فرهنگ سازی را طلب می کند و باید ساخت و سازها متناسب با فرهنگ مردم شهر باشد.
وی اظهار کرد: یک شهر خوب و آرام دارای چهار مولفه امنیت، محبت و دوستی، امکانات یادگیری و گذاشتن میراث برای نسل بعدی است که زندگی مدرن تا حدودی چهار مولفه مزبور را تحت تاثیر قرار داده است.
وی گفت: برای تنظیم زندگی، وجود انسجام و نظم در یک شهر بسیار حایز اهمیت است و یک شهر خوب باید چهار نیاز اساسی انسان برای زندگی از جمله نیازهای اجتماعی، فیزیکی، روانی و معنوی را تامین کند.
وی ادامه داد: داشتن ارتباط مطلوب با مردم در یک فضای امن، تامین نیازهای جسمی و فیزیکی، تامین آرامش روحی و روانی فرد و ایجاد محلی برای ارتباطات معنوی در یک شهر خوب لازم است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: انسان مدرنیته در شرایط امروز جهان بسیار تنهاست لذا باید ساختار شهر و ملزومات آن از جمله بوستان، تفرجگاه و امثال آن به گونه ای باشد که فضای آرامش بخش و مفرحی را برای مردم فراهم کند.
وی گفت: اینکه چگونه نیازهای درونی انسان را به سوی مسیر درست هدایت کنیم و شهروندان را از منفی نگری به سوی مثبت اندیشی سوق دهیم، مساله مهمی است که باید مورد توجه شهردار و مدیریت شهری قرار گیرد.
وی افزود: در شهر مشهد فقر و بیکاری و فاصله طبقاتی وجود دارد که شایسته شهر حضرت امام رضا (ع) نیست و در شهر امام هشتم (ع) از برکات وجودی ایشان، باید همگان از رفاه نسبی برخوردار باشند.
وی بیان کرد: شهر مشهد از نظم و ترتیب لازم برخوردار نیست، قوانین شهری به خوبی رعایت نمی شوند و مردم قانون شکنی بسیار می کنند در حالی که پایتخت معنوی باید محل نظم، قانون و رعایت اخلاقیات باشد.
وی گفت: مسلمانان معتقدند که معنویت با اخلاقیات درهم تنیده است لذا نیاز معنوی فرد در یک شهر مقدس با وجود حرم مطهر رضوی و رعایت اخلاقیات از سوی مجاوران بارگاه امام هشتم (ع) باید تامین شود.
استاد دانشگاه ویرجینیای آمریکا افزود: ضعف اخلاقیات، قانون شکنی، نبود نظم در شهر، معماری نامتناسب با فرهنگ مردم و فاصله طبقاتی بین اقشار جامعه شهری برازنده مشهد که با وجود حرم مطهر رضوی می تواند پایتخت معنوی جهان اسلام باشد نیست.