پروفسور ساشادینا: مکه شهر ایده آل نیست!

  • چاپ
  • ایمیل
  • دسته : اصلی ,
  • منتشر شده در :
  • آخرین به روز رسانی در :

تابناک خراسان رضوی-  کد خبر: ۱۰۹۲۱۵- تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۴

استاد مطالعات مذهبی دانشگاه ویرجینیای آمریکا در سومین نشست تخصصی" مشهد؛ پایتخت فرهنگی جهان اسلام" گفت: شهر ایده آل وجود ندارد و انسان است که به مکان معنویت می دهد.

به گزارش تابناک از مشهد، پروفسور عبدالعزیز ساشادینا در سومین نشست تخصصی" مشهد؛ پایتخت فرهنگی جهان اسلام"  افزود: ما فکر می کردیم شهر ایده ال مکه است. ولی به فاصله 5 کیلومتر از مکه فاحشه خانه های فراوانی وجود دارد.

پروفسور ساشادینا که در محل پژوهشکده ثامن و در حضور جمعی از نخبگان و مدیران شهری و استانی با موضوع بررسی "مولفه های شهر پیشرفته اسلامی" سخن می گفت، اضافه کرد: ‌سوال اصلی این است که بالاخره مقصد شهرسازی چیست و می خواهد مردم را به کدام آرمانها سوق دهد. چراکه شهرسازی، شهروندی و دین داری به یکدیگر مرتبطند. 

وی  با تاکید بر اینکه لازمه شهرسازی، فرهنگ سازی است و فرهنگ سازی معنویت و تعهد می طلبد گفت: در مشهد باید درباره اینکه چگونه می توان شهروندان را از منفی نگری به سمت ساختن و پروراندن ایده های سازنده هدایت کرد، تفکر و تامل کرد. البته انجام خیلی کارها بدون زور قانون محال است. قانون به ساخت فرهنگ کمک می کند و فرهنگ با قانون‌گزاری جهت می گیرد.در امریکا ریختن آشغال بر روی زمین بین  50 تا 200دلار جریمه دارد.

وی با اشاره به لزوم توجه به چهار نیاز اصلی انسان در شهرسازی گفت: اولین نیاز، زندگی کردن و حق حیات است. زندگی کردن امنیت می طلبد.  مهم ترین و اولین دغدغه انسان این است که بتواند بدون هیچ مشکلی در شهر رفت و آمد کند. دوم، نیاز به محبت است. انسان دوست دارد مردم با او به خصومت و خشونت رفتار نکنند و این خواسته بشر در هر جای دنیا است.

وی سومین نیاز انسان را در شهرسازی توجه به یاد گیری و آموزش دانست و ادامه داد: همان طورکه علامه طباطبایی در المیزان اشاره کرده است، نفس انسان تمایل به کسب حقیقت دارد.

ساشادینا با تاکید بر اینکه شهرسازی برنامه ریزی دقیق می خواهد گفت:  ما در هر مکانی به قبله و ساعت احتیاج داریم و ساخت شهرها نباید به گونه ای باشد که فاصله زمانی بین خانه و محل کار زیاد نباشد.

وی نیاز چهارم را تمایل انسان به گذاشتن میراث برای نسل بعدی خود معرفی کرد و افزود: در ایران به این نیاز خیلی توجه می شود و خانه ها را طوری می سازند  که نسل بعد هم در همان خانه زندگی کنند؛ در صورتی که در امریکا چنین نیست و بچه ها که بزرگ می شوند آنها را بیرون می کنند بنابراین خانه ها طوری ساخته می شوند که در نهایت محل زندگی دو یا سه نفر است که به دلیل همین تنهایی آمار بیماریهای روانی در امریکا بالاست.

اسلام شناس و شیعه شناس برجسته گفت: وی اشاره کرد: انسان امروز بی نهایت تنهاست. شهرسازی باید بتواند مردم را از افسردگی در بیاورد. به قول روسو خانه جایی است که کسی در آن منتظر انسان است. الان در امریکا می توانم بگویم 70 درصد دانشجوهای من افسردگی دارند. هفته دوم ماه اکتبر هفته آگاهی درباره خودکشی است که در همه جا درباره راه حل های روانی برای جلوگیری از خودکشی جوانان اطلاع رسانی می شود.

مولف کتاب "بازخوانی تاریخ تشیع امامیه: غیبت و مهدویت" با اشاره به اینکه فقر و بیماری شایسته شهر مشهد نیست گفت: مشهد  می تواند مرکز فرهنگی جهان اسلام شود اما مهم ترین مانع  تحقق آن نداشتن الگوهای مناسب برای معنویت است.

وی با اشاره به دین داری جدید در دنیا گفت: حتی در همین مشهد هم درباره عرفان حلقه می شنویم و درباره جوانانی که  منکردین رسمی هستند اما معنویات را می پذیرند. شهرسازی می تواند این خلا معنوی را با جهت دهی نیازهای درونی پر کند

وی ضمن انتقاد از شهرداری به دلیل اهمیت ندادن به  مقوله شهروندی در مشهد گفت: در مشهد شهروندی خیلی ضعیف است و به ماشین ها بیشتر از شهروندان توجه می شود. در خیابانهای شهر بیشتر خط های عابر پیاده بر اثر آفتاب و مرور زمان کم رنگ شده و مشخص نیستند.

لازم به ذکر است، این نشست که چهاردهم مهرماه و با تلاش گروه پژوهشی مطالعات فرهنگی اجتماعی پژوهشکده ثامن برگزار شد، سومین نشست از سلسله زاری نشست های  تخصصی " مشهد پایتخت فرهنگی جهان اسلام" که پژوهشکده ثامن به بهانه رویداد مشهد 2017 و با هدف واکاوی علمی مفهوم شهر نوین معنوی، تاکنون برگزار کرده است.