در «گفتمان شهر» بررسى شد؛ گمشده مشهد، مضمون است نه شكل

  • چاپ
  • ایمیل
  • دسته : معاونت پژوهشی ,
  • منتشر شده در :
  • آخرین به روز رسانی در :

روزنامه قدس- صفحه فرهنگ- شنبه 28 آذر 1394 شماره 8008

مشهد در سال 2017 قرار است پايتخت فرهنگى جهان اسلام شود، اما هنوز شاخص هاى روشنى براى اين انتخاب از سوى آيسسكو وجود ندارد؛ اين در حالى است كه يونسكو، شاخص هاى شفاف ترى براى انتخاب پايتخت فرهنگى جهان دارد. يك استاد ارتباطات با نگرانى از اين روشن نبودن شاخص ها، معتقد است: سيطره بر توسعه پروژه هاى فيزيكى باشد تا هويتى.

در نخستين نشست از سلسله نشستهاى «گفتمان شهر» دكتر هادى خانيكى، مديرگروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايى درباره  «مشهد، تجربه هاى فرهنگى و فضاهاى گم شده اجتماعى در مطالعات شهرى « و دكتر عباس كاظمى، عضو هيات علمى پژوهشكده مطالعات فرهنگى اجتماعى با موضوع «مشهد و اقتصاد سياسى جديد زيارت» صحبت كردند.

خانيكى با اشاره به رشد حاشيه نشينى در اين شهر گفت: امروز بيش از مسأله ارتباطات انسانى، بر تغيير فيزيك شهرى تاكيد مى شود. او با تاكيد بر اينكه جامعه علمى و فرهنگى نسبت به تغييرات پيرامونى منفعل نباشد، افزود: غفلت از تجربه هاى مدنى مسأله بسيار مهمى است.

وى گفت: در تلاشهايى كه براى مشهد 2017 می شود نماد حضرت رضا(ع) در همه بخش ها بايد برجسته تر شود، چرا كه به مشهد به عنوان دومين كلا نشهر مذهبى دنيا، نگاهى جهانى وجود دارد.

خانيكى با تاكيد بر احياى فضاى زنده ارتباطى مشهد خاطرنشان كرد: شهر دارد بزرگ و مدرن می شود ولى از روح و فضاى ارتباطى خودش فاصله مى گيرد؛ گمشده مشهد، مضمون است و نه شكل.

كاظمى شهر را به موجودى زنده تشبيه كرد و افزود: گودبردارى ها، تهى كردن شهر از خاطرات و هويت گذشته خودش است، اين خاطرات از بين نمی رود بلكه به حاشيه رانده مى شود و پيامد اين تغييرات را در آينده خواهيم ديد. او خواستار مطالعات دقيق و گسترده پيرامون چند اقتصاد سياسى شكل گرفته در شهر مشهد شد.