در حالی که فرصت زیادی تا رویداد « مشهد؛ پایتخت فرهنگی جهان اسلام» در سال 2017 میلادی باقی نمانده است، تخریب شناسنامه های فرهنگی و هویتی مشهد به درد بزرگی بدل شده است. در روزهای اخیر جمعی از فعالان فرهنگی اجتماعی مشهد در گیر و دار فعالیتهای رسانه ای و راه اندازی کمپین " نه به تخریب اولین مهدیه" کشور بودند که خبر تخریب این بنا در صفحات خبرگزاری ها نمایان شد.
مشهد علاوه بر عنوان پایتختی فرهنگی جهان اسلام در سال 2017، میزبان اجلاس جهانی آیسسکو نیز خواهد بود. انتخاب پایتخت فرهنگی در راستای گسترش تعاملات فرهنگی میان کشورهای اسلامی صورت می گیرد و مشهد نیز با هویت تاریخی و اسلامی خود قرار است نماینده فرهنگ اسلامی باشد. معرفی ظرفیتهای جهانی مشهد، اشاعه و ترویج فرهنگ رضوی، تلاش در جهت تبدیل شدن مشهد به محور وحدت و گفت و گو در جهان اسلام و حرکت به سمت توسعه پایدار از جمله آرمانهایی است که بسیاری از برنامه ریزان ملی و استانی در تلاش برای تحقق آن هستند.
نخستین مهديه ايران در سال 1326 توسط مرحوم «حاج علي اصغر عابدزاده خراساني» با هدف تبدیل شدن به یک محور برای فعالیتهای اجتماعی، دینی و انقلابی، پیش از انقلاب اسلامی افتتاح شد. این بنای تاریخی بخشی از میراث هويتي و فرهنگي مشهد محسوب شده و در بین اهالی مشهد یادآور خاطرات سال ها خدمتگزاري مردی بود که به "عابد خراسانی" معروف شده است. مرحوم عابدزاده در 75 سال زندگی پربار خود بناهاي زیادی را در جهت ترويج اسلام و قرآن در شهر مشهد احداث کرد که مهديه قديمي مشهد از جمله آن هاست. اين بنا نه تنها محلي براي آموزش قرآن و معارف اسلامي بوده، بلکه به محل فعاليت هاي گسترده مردمي و انقلابي تبديل شده بود و اثرگذاري آن به الگويي براي ساير شهرها تبديل شده و به مرور نهضت مهديه سازي به تبعيت از اين اقدام مرحوم عابدزاده رونق يافت. عابد خراساني خود اعتقاد راسخي به مهديه داشت و آن گونه که وصيت کرد پيکرش در همين مکان به خاک سپرده شد.
اما اکنون شاهد هستیم که شناسه های هویتی پایتخت فرهنگی جهان اسلام، بدون توجه به نقش مهمی که می توانند در این رویداد بین المللی در جهت شناساندن فرهنگ و هویت مشهد و ایران داشته باشند، به دست بی رحم بولدوزرهای تخریب چی سپرده شده اند.